wtorek, 19 listopada 2013

MOC JABŁEK

Witajcie!
Dziś nieco o niedocenianych jabłkach, parę powodów dlaczego wato je jeść. Dostępne w sklepach przez cały rok. Smaczne i zdrowe. Sprawdzają się w deserach (np. przepysznej szarlotce). To dobry czas, by o tym wspomnieć, ponieważ w okresie jesiennym możemy znaleźć je w sklepach w nieco niższych cenach. Może i Ty postanowisz jeść je codziennie 

zdj. google

1. Jabłuszko dla zdrowia
By obniżyć stężenie niechcianego cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału wystarczy jeść jedno jabłko dziennie. Jabłka dostarczają sporo błonnika (średnio 2 g w 100 gramach produktu), a dokładniej pektyn. Hamują one wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji "dobrego" cholesterolu HDL w wątrobie, a w konsekwencji do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu we krwi. Neutralizując kwasy żółciowe, pektyny wymuszają na wątrobie pobieranie cholesterolu z krwi. Dodatkowo zawarte w jabłkach przeciwutlenicze flawonoidy skutecznie zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Mają one duży wpływ na nasze serce, są potencjalnym obrońcą przed miażdżycą. Jabłka zawierają także cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy, a także wiele innych substancji ogólnie poprawiających naszą formę.

2. Są eliksirem młodości
Antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała. Jabłka zawierają ich bardzo wiele. Dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Zawarte w jabłkach wszystkie przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu skóry, choćby dlatego, że chronią zawarty w niej kolagen. Można je zastosować w formie maseczki. Jeśli chcecie by Wasze włosy były mocniejsze, i zdrowsze pomyślcie o częstszym jedzeniu jabłek.
zdj. google

3. Pomagają schudnąć
Jabłka, nie dość, że są niskokaloryczne to jeszcze usprawniają proces trawienia i hamują apetyt. Pektyny wypełniają żołądek, zapewniając wysyłanie do mózgu sygnału o sytości, a potem skutecznie sprzątają w jelitach.
4. Odżywiają mózg
W jednym, sporym jabłku jest ponad 16 g węglowodanów. Te, jak wiadomo, są niezbędnym paliwem dla mózgu. Naukowcy podejrzewają również, że zawarte w jabłku flawonole mogą poprawiać funkcje poznawcze (pamięć, szybkość przetwarzania informacji, ogólna zdolność myślenia).

5. Dbają o nasze zęby
Chociaż pojawiają się głosy, także wśród stomatologów, że kwasy owocowe są przyczyną próchnicy, nie oznacza to jeszcze, że jabłka zębom przede wszystkim szkodzą. Pektyny z jabłek wzmacniają szkliwo, zapobiegając próchnicy. Gryzienie twardych owoców jest korzystne dla dziąseł.

Pozdrawiam 
Aleksandra

Brak komentarzy: